Kroatië zal op 30 september deelnemen aan het visumvrijstellingsprogramma

Category: ESTA in aanmerking komen | 0
ESTA voor Kroatische burgers

Kroatische burgers kunnen binnenkort zonder visum naar de VS reizen. Hun land heeft voldaan aan de kritieke eis dat het percentage afgewezen aanvragen voor zakelijke en toeristische visa voor de VS onder de 3% is gedaald.

In een tweet schreef Victoria J. Taylor, de Amerikaanse ambassadeur in Zagreb, dat het essentieel was dat aan deze voorwaarde werd voldaan voordat Kroatië kon deelnemen aan het Visa Waiver Program (VWP), waardoor ze de Verenigde Staten voor toerisme of zaken tot 90 dagen zonder visum kunnen binnenkomen.

Waarom doet Kroatië mee aan het VWP?

Ambassadeur Taylor tweette dat het weigeringspercentage van aanvragen voor toeristische/zakelijke visa van Kroatische burgers het afgelopen jaar was gedaald tot 2,69%. Ze zei ook dat ze ernaar uitkeek dat Kroatische burgers in de toekomst zonder visum naar de VS kunnen reizen.

Ze bedankte de regering van Kroatië, evenals het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken voor hun inspanningen om aanzienlijke vooruitgang te boeken met betrekking tot de vereisten van het VWP, van grensbeveiliging tot het delen van gegevens.

Ze wees er ook op dat er nog aan andere criteria moet worden voldaan voordat Kroaten eindelijk zonder visum naar de Verenigde Staten kunnen reizen en sprak over de voortdurende nauwe samenwerking van beide landen.

Ambassadeur Taylor zei dat Kroatië al voldoet aan veel van de VWP-criteria met betrekking tot veiligheid en dat het heeft aangetoond dat het de komende maanden wil voldoen aan de rest van de voorwaarden.

Maar ze benadrukte ook dat de datum waarop Kroatië zich definitief zal aansluiten bij het Visa Waiver Program nog moet worden bepaald. Hoewel ze begreep dat mensen graag meer wilden weten, zei ze dat de VS nog niet klaar waren om een exacte datum vast te stellen. Ondertussen blijven de twee landen nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk aan alle veiligheidscriteria wordt voldaan.

Wat is het visumontheffingsprogramma?

Met het VWP (Visa Waiver Program) kunnen buitenlanders uit bepaalde landen de Verenigde Staten binnenkomen voor toerisme of zaken zonder een visum te hoeven aanvragen.

Reizigers hoeven alleen maar online ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen en dan mogen ze zonder visum de VS in.

Alle landen van het Schengengebied zijn nu toegelaten tot het VWP. Maar vier Europese landen maken nog geen deel uit van het programma: Bulgarije, Roemenië. Cyprus en Kroatië. Om Kroatië toe te laten tot het VWP moet het land voldoen aan alle vereisten, waaronder een laag percentage (minder dan 3%) afgewezen visa. Dit is het criterium dat het land zojuist heeft bereikt.

In de afgelopen drie jaar waren de Kroatische autoriteiten erin geslaagd om het weigeringspercentage terug te brengen van bijna zes procent naar ongeveer vier. Nu het percentage onder de drie procent ligt, is aan deze voorwaarde voldaan.

Wat zijn de doelen van het Visa Waiver Programma?

Het Visa Waiver Program (VWP) heeft twee hoofddoelen. Ten eerste om de nationale veiligheid te verbeteren en ten tweede om het toerisme en de reissector in de VS te stimuleren. Een ander doel is het verbeteren van de normen voor wetshandhaving, reisdocumenten en luchtvaartbeveiliging over de hele wereld. Ten slotte is het VWP bedoeld om buitenlandse vrijetijds- en zakenreizen uit landen die een laag risico vormen voor de VS en veel potentiële reizigers hebben, aan te moedigen en te vergemakkelijken.

Het VWP geldt voor alle staten van de VS, het District of Columbia, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico. Amerikaans Samoa heeft een apart maar vergelijkbaar programma, net als de Noordelijke Marianen en Guam. De landen die werden geselecteerd om deel te nemen aan het VWP zijn allemaal ontwikkelde landen met hoge middeninkomens en scoren ook hoog op de Human Development Index.

Landen toegevoegd aan het Visa Waiver Programma

Sinds het VWP in 1988 werd opgericht, zijn er verschillende landen aan toegevoegd. De Amerikaanse autoriteiten hebben ook twee landen verwijderd. Het eerste land dat zich aansloot was het Verenigd Koninkrijk, in juli 1988. Japan sloot zich zes maanden later aan, in december 1988. In 1991 sloten nog eens 13 landen zich aan en tussen 1993 en 1999 nog eens acht landen.

In 2008 sloten nog acht landen zich aan. In de afgelopen tien jaar zijn Chili, Griekenland en Taiwan toegetreden, evenals het laatste land dat is toegelaten, Polen. Landen worden toegelaten tot het VWP via bilaterale onderhandelingen. Lidmaatschap van het Visa Waiver Program wordt vaak gezien als een teken van nauwe banden met de VS. De enige landen die van het VWP zijn gehaald zijn Argentinië in 2002 en Uruguay in 2003.