ESTA-vereisten

Het visumontheffingsprogramma (VWP) en ESTA

Het Visa Waiver Program (VWP) stelt burgers uit ongeveer 41 landen in staat om naar de Verenigde Staten te reizen voor zaken of toerisme en er 90 dagen of minder te verblijven zonder een visum aan te vragen. In ruil daarvoor moeten de regeringen van de VWP-landen wederkerig Amerikaanse burgers toestaan hun land te bezoeken met een gelijke periode. VWP reizigers moeten echter toestemming krijgen om te reizen door een aanvraag in te dienen bij het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). ESTA is een geautomatiseerd systeem dat bepaalt of elke bezoeker in aanmerking komt om naar de Verenigde Staten te reizen onder het VWP. ESTA-aanvragers moeten ten minste 72 uur voor vertrek met een lucht- of zeevervoerder naar de Verenigde Staten een online aanvraagformulier ter goedkeuring indienen.

ESTA reisdoel moet worden toegestaan op een bezoekersvisum (B)

Met het Visa Waiver Program (VWP) kunnen burgers van deelnemende landen naar de Verenigde Staten reizen zonder een visum aan te vragen, voor een verblijf van 90 dagen of minder voor toerisme of zaken. Doorreizen of reizen door de Verenigde Staten naar Canada of Mexico is over het algemeen toegestaan voor VWP reizigers. Hieronder staan voorbeelden van activiteiten die zijn toegestaan terwijl je in de Verenigde Staten bent op het VWP.

Zakelijke doeleinden

 • overleggen met zakenpartners
 • een wetenschappelijke, educatieve, professionele of zakelijke conventie of conferentie bijwonen
 • een kortlopende opleiding volgen (u mag niet worden betaald door enige bron in de Verenigde Staten, met uitzondering van uitgaven die verband houden met uw verblijf)
 • onderhandelen over een contract

Toeristische doeleinden

 • toerisme
 • vakantie
 • op bezoek bij vrienden of familie
 • medische behandeling
 • deelname aan sociale evenementen georganiseerd door broederschaps-, sociale of dienstverlenende organisaties
 • deelname door amateurs aan muzikale, sportieve of soortgelijke evenementen of wedstrijden, indien niet betaald voor deelname
 • inschrijving voor een korte recreatieve studie, niet voor het behalen van een diploma (bijvoorbeeld een tweedaagse kookcursus tijdens een vakantie)

Voorbeelden van reisdoelen die niet zijn toegestaan in het visumontheffingsprogramma

Dit zijn enkele voorbeelden van activiteiten die niet zijn toegestaan op het VWP en waarvoor een visum nodig is om naar de VS te reizen:

 • studie, voor krediet
 • werkgelegenheid
 • werk als buitenlandse pers, radio, film, journalisten of andere informatiemedia
 • permanent verblijf in de Verenigde Staten

Onderdanen van door het VWP aangewezen landen

Je moet staatsburger of staatsburger zijn van een land dat deelneemt aan het VWP. De volgende 41 landen nemen deel aan het Visa Waiver Programma. Het jaartal naast de naam van het land geeft het jaar van toelating tot het Visa Waiver Programma aan.

Andorra (1991) Australië (1996) Oostenrijk (1991)
België (1991) Brunei (1993) Chili (2014)
Kroatië
(2021)
Tsjechië
(2008)
Denemarken (1991)
Estland (2008) Finland (1991) Frankrijk (1989)
Duitsland (1989) Griekenland (2010) Hongarije (2008)
IJsland (1991) Ierland (1995) Israël (2023)
Italië (1989) Japan (1988) Zuid-Korea (2008)
Letland (2008) Liechtenstein (1991) Litouwen (2008)
Luxemburg (1991) Malta (2008) Monaco (1991)
Nederland (1989) Nieuw-Zeeland (1991) Noorwegen (1991)
Polen (2019) Portugal (1999) San Marino (1991)
Singapore (1999) Slowakije (2008) Slovenië (1997)
Spanje (1991) Zweden (1989) Zwitserland (1989)
Taiwan (2012) Verenigd Koninkrijk (1988)

Om in aanmerking te komen voor het Visa Waiver Programma moet je staatsburger zijn van een van de bovenstaande landen, je moet een ESTA-goedkeuring voor een e-paspoort hebben en je moet ook bewijzen dat je na afloop van je verblijf naar huis zult terugkeren.

Een land moet een verbeterde wetshandhaving hebben en veiligheidsgegevens delen met de VS om deel uit te maken van het Waiver Programma. De lidstaten moeten gestolen of verloren paspoorten melden, e-paspoorten uitgeven en een weigeringspercentage van minder dan 3% hebben voor aanvragen van niet-immigrerende bezoekersvisa in de afgelopen twee jaar. Het land moet ook een uitstekende grenscontrole, wetshandhaving, terrorismebestrijding en andere noodzakelijke veiligheidsnormen hebben.

ESTA Paspoort Vereisten

Bij reizen naar de VS via VWP is het e-paspoort een essentieel document dat vereist is bij het aanvragen van een ESTA en het onderscheidt zich op de volgende manieren;

 • Op de pagina met je gegevens staan onderaan verschillende nummers, waardoor het machineleesbaar is.
 • Het heeft een chip en een onderscheidend symbool op het deksel dat kan worden gescand om de persoonlijke gegevens van de eigenaar te tonen.

Je e-paspoort moet de gespecificeerde veiligheidskenmerken hebben om te mogen reizen onder het VWP programma. Zorg ervoor dat het voldoet aan de vastgestelde normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). Zodra je ESTA is goedgekeurd, kun je beginnen met het regelen van je reis.

Als je van plan bent om de Verenigde Staten te verlaten, zorg er dan voor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is na je geplande verblijf. Als je echter uit een van de landen komt die in de update van de club van zes maanden worden genoemd, is de regel van zes maanden niet van toepassing. Merk op dat elke VWP in aanmerking komende reiziger een goedgekeurde ESTA nodig heeft.

Als je van plan bent om de Verenigde Staten binnen te komen met een tijdelijk visum of een noodvisum, raadt het VWP-programma aan dat het ook een e-paspoort moet zijn. Als je door de staten reist via het VWP, moet je goedgekeurd zijn voor reizen via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Uw ESTA bijwerken

Als je zonder visum wilt reizen, heb je ESTA-autorisatie nodig voordat je aan boord gaat van de Amerikaanse zee- of luchtvaartmaatschappij. Het is twee jaar geldig, maar je moet een nieuw ESTA aanvragen als je;

 • Verander je land van staatsburgerschap.
 • Verander je geslacht.
 • Zorg voor een nieuw paspoort, of het nu een noodvisum of een tijdelijk visum is.
 • Verander je naam.
 • Uw antwoorden op de ja- of nee-vragen op de ESTA-aanvraag moet wijzigen.

Om ESTA aan te vragen heb je een geldig paspoort van een Visa Waiver Program land, je e-mailadres, thuisadres en telefoonnummer nodig. Je moet ook gegevens verstrekken over het e-mailadres en telefoonnummer van een noodcontactpersoon.

ESTA niet in aanmerking komen

Voor sommige reizigers kan de toegang tot de VS via het VWP worden beperkt, bijvoorbeeld als je de voorwaarden van eerdere toelatingen tot de Verenigde Staten onder het VWP hebt geschonden. Je kunt ook niet in aanmerking komen voor ESTA als je een strafblad hebt van arrestaties, zelfs als deze niet hebben geleid tot een strafrechtelijke veroordeling. Je komt niet in aanmerking als je een bedreiging vormt voor de veiligheid, hoewel het Department of Homeland Security deze beperking per geval kan opheffen. Je bent ook beperkt als je van plan bent om te werken, een permanente verblijfplaats hebt of deelneemt aan federale overheidszaken.

Volgens de Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act van 2015 moeten reizigers uit Iran, Irak, Soedan, Korea en Syrië een visum aanvragen voordat ze op reis gaan, omdat ze niet langer in aanmerking komen voor het VWP. Als je een inwoner bent van een VWP-land maar op of na 1 maart 2012 naar Korea, Somalië, Soedan, Libië, Iran, Irak of Jemen verhuisd bent, dan kom je niet in aanmerking voor het programma. De beperkingen gelden niet voor reizigers die de landen bezochten in de periode voor militaire diensten of om officiële taken uit te voeren als werknemer van een VWP-land.

Als je over zee of door de lucht naar de Verenigde Staten reist, zorg er dan voor dat je een retourticket hebt bij een luchtvaartmaatschappij die akkoord gaat met het VWP. Als je privémiddelen gebruikt, zoals een privévliegtuig, moet je ook een geldige overeenkomst met VWP hebben en ook garanderen dat je de Verenigde Staten wordt uitgezet als je niet ontvankelijk wordt bevonden. Je moet een overzicht geven van je geplande verblijf binnen de 90 dagen als je over land aankomt en aantonen dat je genoeg geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien.

Toegestane en verboden reizen in het kader van het visumontheffingsprogramma

Met het programma kun je naar de VS gaan en onderhandelen over contracten, nalatenschappen regelen of overleggen met zakenpartners. Je kunt ook conferenties, educatieve, zakelijke en professionele evenementen bijwonen of onafhankelijk onderzoek doen. Je mag op vakantie gaan, door verschillende steden toeren en zelfs vrienden en familie bezoeken. Neem deel aan sociale evenementen die door meerdere organisaties worden georganiseerd of aan andere wedstrijden op het gebied van sport en muziek. Je kunt je ook inschrijven voor korte cursussen als je geen studiepunten krijgt, bijvoorbeeld kooklessen of als je van plan bent het land te bezoeken voor een medische controle.

Je mag echter geen fulltime student worden, betaalde shows geven of in de pers of journalistiek werken. Je mag ook geen enkele vorm van werk aannemen, niet toetreden tot de bemanning van een schip of vliegtuig en geen permanent verblijf in de Verenigde Staten aanvragen.

Voordelen en nadelen van reizen onder het VWP

Voor zakenreizigers of vakantiegangers uit een land dat deelneemt aan het VWP, hoef je geen visum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in het buitenland, wat veel documentatie, tijd en moeite kost. Met een minimum aan gedoe op een computer kun je reisplannen maken met behulp van het ESTA terwijl je lange termijnen voor het verwerken van visa vermijdt, vooral als je om dringende redenen reist. Als je de VS binnenkomt met VWP, mag je bovendien Canada, Mexico en andere naburige eilanden bezoeken zolang je VWP geldig is, wat met andere visa misschien niet is toegestaan.

Het programma heeft echter een aantal nadelen, omdat reizigers de duur van hun verblijf niet kunnen verlengen als ze met een ESTA reizen. Bovendien kunnen ESTA-reizigers tijdens hun verblijf in het land niet overschakelen van een ESTA naar een visum. Dit zou gevolgen kunnen hebben voor toeristen en zakenreizigers die onverwachte problemen ondervinden tijdens hun verblijf in de Verenigde Staten. Bezoekers wordt dus aangeraden om hun reis naar de V.S. dienovereenkomstig te plannen.