Wat is ESTA?

Het Electronic System Travel Authorization (ESTA)-systeem screent bezoekers die in aanmerking komen om naar de VS te reizen via het Visa Waiver Program. Reizigers die in aanmerking komen voor een visumvrijstelling kunnen de Verenigde Staten binnenkomen zonder visum, maar hebben wel een goedgekeurde ESTA nodig. Reizigers die de VS binnenkomen via het Visa Waiver Programma worden geacht minder veiligheids- of immigratierisico’s voor de Verenigde Staten op te leveren dan reizigers uit andere landen.

Wat kan ik doen met een ESTA?

Met een goedgekeurde ESTA kunt u aan boord gaan van een lucht- of zeevervoerder naar de Verenigde Staten via het Visa Waiver Programma. Alle grote lucht- en zeevervoerders zijn verplicht om het Visa Waiver Program te ondertekenen. United States Customs and Border Protection (CBP) raadt aanvragers aan hun ESTA-aanvragen in te dienen tijdens het boeken van hun reis en deze meer dan 3 dagen voor vertrek naar de Verenigde Staten aan te vragen.

Hoe werkt ESTA?

Buitenlanders die reizen onder het Visa Waiver Programma kunnen zonder visum reizen, maar hebben wel ESTA nodig. Het CBP heeft ESTA samen met het Department of Homeland Security (DHS) opgericht om reizigers die een bedreiging vormen te identificeren voordat ze de VS binnenkomen. Zodra u de benodigde biografische gegevens, betalings- en reisinformatie op het formulier hebt ingevuld, wordt de aanvraag door het systeem verwerkt om te bepalen of u zonder visum naar de Verenigde Staten mag reizen.

Wanneer je aankomt in de haven van vertrek, zal je luchtvaartmaatschappij of zeevervoerder bij de United States Customs and Border Protection bevestigen dat je een geldige reistoestemming hebt.

Is ESTA hetzelfde als een visum voor de VS?

Het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) is geen visum. Het voldoet niet aan de wettelijke vereisten om te dienen in plaats van een visum voor de Verenigde Staten. Bezoekers die een geldig visum voor de Verenigde Staten hebben, kunnen naar de VS reizen om de redenen waarvoor het is afgegeven. Reizigers met een geldig visum zijn niet verplicht om een ESTA aan te vragen. Op dezelfde manier als een geldig visum voor de Verenigde Staten geen garantie biedt voor toelating tot het land, is een goedgekeurd ESTA ook geen garantie voor toelating tot de VS.

Hoe lang is ESTA al een vereiste?

ESTA werd verplicht op 12 januari 2009. Van iedereen die een ESTA aanvraagt, wordt verwacht dat ze een elektronische douaneaangifte invullen zodra ze in de Verenigde Staten aankomen. Reizigers die onder het Visa Waiver Programma vallen hoeven niet langer de groene 1-94W kaart in te vullen.

Goedgekeurde ESTA-aanvragen zijn twee jaar geldig, of tot de vervaldatum van het paspoort. Reizigers kunnen de Verenigde Staten meerdere keren bezoeken zonder elke keer opnieuw een ESTA aan te vragen. Als je ESTA gebruikt om naar de Verenigde Staten te reizen, kun je per bezoek maar 90 dagen blijven. Bezoeken aan de Verenigde Staten moeten worden gespreid om te voorkomen dat de Customs and Border Protection vermoedt dat reizigers misbruik maken van het VWP. Er is geen vaste tijd tussen twee bezoeken aan de Verenigde Staten als je onder het VWP reist.

Garandeert een goedgekeurd ESTA toelating tot de Verenigde Staten?

Als je wordt goedgekeurd voor reizen via ESTA, dan helpt deze goedkeuring om vast te stellen dat je als individu naar de Verenigde Staten mag reizen onder het Visa Waiver Program (VWP). Het betekent echter niet dat je bij binnenkomst automatisch wordt toegelaten tot het land. Bij aankomst op je bestemming in Amerika word je gescreend door Customs and Border Protection (CBP). Als deze screening is voltooid, wordt er een beslissing genomen over je toelaatbaarheid tot de VS onder het VWP.

Wat is de geldigheidsperiode van ESTA?

Tenzij uw ESTA-autorisatie om een specifieke reden wordt ingetrokken, wordt deze na goedkeuring toegekend voor een periode van 24 maanden. Dat wil zeggen, tenzij je paspoort eerst verloopt, waarna je ESTA ook verloopt. CBP-functionarissen kunnen de vervaldatum van uw ESTA op hun systemen zien.

Uw ESTA-autorisatie is geldig voor meerdere reizen naar de VS in de aangegeven periode van twee jaar. Dit betekent dat u ESTA niet voor elk bezoek aan de VS hoeft aan te vragen als uw vorige autorisatie geldig is.

Mocht uw ESTA verlopen terwijl u midden in een bezoek aan de VS zit, dat het verlopen geen invloed heeft op uw vermogen om het land te verlaten.

Kun je maximaal 24 maanden blijven met een ESTA?

Nee. Hoewel de ESTA-autorisatie voor een periode van 24 maanden geldt, betekent dit niet dat een persoon in totaal twee jaar onafgebroken in de VS mag verblijven. ESTA staat reizen naar het land toe voor een verblijf van 90 dagen of minder. Reizigers die van plan zijn om langere tijd ononderbroken in het land te verblijven, moeten een bezoekersvisum aanvragen. Een bezoekersvisum kan een B1 zakenvisum of B2 toeristenvisum zijn. Beide vereisen het invullen van een DS-160 formulier en een interview bij je plaatselijke Amerikaanse consulaat of ambassade.

Reizigers moeten ESTA opnieuw aanvragen als ze een nieuw paspoort krijgen of als ze van land, naam of geslacht veranderen. Bovendien is een nieuwe aanvraag ook vereist als er wijzigingen zijn in de antwoorden die een aanvrager heeft gegeven op de ESTA-verkiesbaarheidsvragen.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat iemand ESTA aanvraagt op het moment dat hij zijn reis boekt, in plaats van dichter bij de vertrekdatum. Reizigers wordt aangeraden ten minste 72 uur voor vertrek te vertrekken.

Zijn digitale kopieën of afdrukken vereist op de luchthaven?

Het eenvoudige antwoord is nee. Het CBP heeft toegang tot al je ESTA-informatie via hun databases. Het bezit van een fysieke kopie van je autorisatie is echter altijd iets dat een verstandige reiziger zou willen. Het VWP vereist wettelijk geen fysieke kopie, maar het kan handig zijn om er een voor je administratie te hebben.