Japan Airlines breidt vloot uit met nieuwe Boeing- en Airbus-jets

Category: Nieuws | 0
Japan Airlines breidt vloot uit met nieuwe Boeing- en Airbus-jets
Japan Airlines breidt vloot uit met nieuwe Boeing- en Airbus-jets

Japan Airlines (JAL) gaat haar internationale netwerk uitbreiden door 42 nieuwe vliegtuigen van Boeing en Airbus aan te schaffen, een grote investering in de uitbreiding van de vloot.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, bevestigde de in Tokio gevestigde luchtvaartmaatschappij een bestelling van 21 Airbus A350-900 en 10 Boeing 787 widebody jets, waarbij Airbus het merendeel van de orders binnenhaalde.

Diversificatie van leveranciers te midden van productieproblemen

In een opmerkelijke verschuiving zal JAL ook 11 A321neo’s aanschaffen, waarmee het zijn exclusieve afhankelijkheid van Boeing voor vliegtuigen met één gangpad doorbreekt.

Deze beslissing valt te midden van aanhoudende productieproblemen en kwaliteitsproblemen bij Boeing, zoals blijkt uit een recent ongeluk met een 737 Max-jet van Alaska Airlines.

De overstap onderstreept JAL’s strategie om haar leveranciers te diversifiëren en de risico’s die gepaard gaan met de afhankelijkheid van één fabrikant te minimaliseren.

Strategische timing in de aanloop naar het bezoek van de premier aan de VS.

De timing van de aankondiging is strategisch, omdat deze aansluit op het officiële bezoek van de Japanse premier Fumio Kishida aan de Verenigde Staten volgende maand.

De stap wordt gezien als een poging om het belang van de bilaterale zakelijke banden te versterken, met name in de context van de besprekingen met de Amerikaanse president Joe Biden.

Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht, zetten Japan en andere Amerikaanse bondgenoten zich schrap voor de mogelijke terugkeer van Donald Trump aan de macht.

Trump staat bekend om zijn kritische houding ten opzichte van handelsonevenwichtigheden.

Focus op uitbreiding in belangrijke regio’s

JAL benadrukte haar strategische doelstellingen en benadrukte dat de nieuwe vliegtuigdeals bedoeld zijn om haar internationale activiteiten te verbeteren en uit te breiden.

JAL zal zich voornamelijk richten op regio’s zoals Noord-Amerika, Azië en India, waar aanzienlijke groeimogelijkheden worden verwacht.

De introductie van de nieuwe vliegtuigen zal worden gefaseerd over een periode van zes jaar, te beginnen in het fiscale jaar 2027.

Meer efficiëntie en flexibiliteit voor Japanse reizigers

De uitbreiding van de vloot van Japan Airlines met nieuwe Boeing- en Airbus-jets heeft gevolgen voor Japanse reizigers die de VS bezoeken via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Naarmate Japan Airlines zijn capaciteit en activiteiten uitbreidt, kan het meer toegankelijkheid en keuzes bieden voor Japanse toeristen die de VS bezoeken.

Extra vluchten, vooral naar belangrijke regio’s zoals Noord-Amerika, kunnen Japanse reizigers meer flexibiliteit bieden in hun reisplannen.

Deze uitbreiding kan verkeersopstoppingen verminderen en handigere reismogelijkheden bieden.

Dit komt overeen met de doelstellingen van het ESTA-programma: efficiënt en veilig reizen voor kort verblijf in de Verenigde Staten mogelijk maken voor burgers van landen met een Visa Waiver Program (VWP), waaronder Japan.

Bovendien zorgt een robuuste en diverse vloot voor de operationele veerkracht van de luchtvaartmaatschappij.

Dit vermindert het risico op verstoringen die van invloed kunnen zijn op de reisschema’s van reizigers, waaronder die met betrekking tot ESTA-autorisatie en visumvereisten.

Bovendien valt de strategische timing van deze vlootuitbreiding samen met diplomatieke bezoeken en mogelijke beleidswijzigingen.

Dit benadrukt het belang van het onderhouden van sterke banden tussen Japan en de Verenigde Staten, die van invloed kunnen zijn op reisvoorschriften en programma’s zoals ESTA.

Vervangingsstrategie voor een verouderende vloot

De aankoop van deze nieuwe vliegtuigen markeert de laatste fase van JAL’s inspanningen om ongeveer 50 verouderde jets te vervangen, waaronder de Boeing 767’s en de resterende 737 jets.

De luchtvaartmaatschappij is ook op zoek naar een vervanger voor een van haar A350’s, die begin januari betrokken was bij een botsing op Haneda International Airport in Tokio, waardoor de levering werd verstoord.

Impact op inkomsten en activiteiten

Volgens Chief Financial Officer Yuji Saito heeft het verlies van de A350 geleid tot een aantal bevoorradingsproblemen voor de luchtvaartmaatschappij.

Tijdens een persconferentie over de resultaten vorige maand voorspelde de luchtvaartmaatschappij een inkomstenverlies van ongeveer ¥ 2 miljard ($ 13,6 miljoen) als gevolg van het ongeluk.

Met de geplande vlootuitbreiding en diversificatie van leveranciers wil JAL echter haar operationele veerkracht versterken en zich positioneren voor duurzame groei in de concurrerende luchtvaartmarkt.